ВАРЕНИЧНІ ПОСИДЕНЬКИ
З метою розвитку вміння використовувати теоретичні знання на практиці, в умовах гуртожитку, вихователями проведений виховний захід «Вареничні посиденьки». Дівчата першого курсу з 512 та 507 кімнат дружно, під звуки українських пісень, місили тісто, ліпили маленькі гарненькі варенички з картоплею, капустою, сиром та вишнями. А ввечері, запросивши гостей, насолоджувались улюбленою стравою української кухні.
Вихователі Бондар Т.І. та Лисюк Л.М. розповіли дівчатам цікаві факти з історії самої поширеної в Україні страви, яку вживають і на свята, і в будні. Мало хто знає, що улюблені всіма вареники є запозиченими з турецької кухні. Саме там з прісного тіста першими ліпили пироги дюш-вар, які згодом варили. Хоча схожість з варениками можна віднайти в італійських равіолі та в монгольських мантах. В Україні ця страва на стільки прижилася, що стала візитною карткою. Варіантів приготування вареників безліч: і солоні, і солодкі, з фруктами, і з м’ясом, і навіть з рибою та ікрою. А присмачують їх не тільки маслом, шкварками, смаженою цибулею, а і різноманітними соусами.
Висловлюючи любов та шану до своєї улюбленої страви, у 2006 році в місті Черкаси скульптор Іван Фізер звів перший в Україні пам’ятник варенику, а кращі кулінари отримують нагороду – нагрудний знак «Золотий вареник».
#вареники#вареничні посиденьки #Вінницьке МВПУ#гуртожиток#