Мова – це душа мільйонів українців, закалена історією і відточена творчістю найталановитіших письменників.

Наша мова є і завжди буде! Наша мова – це про стійкість та подолання всіх випробувань. Це про повернення до життя та незнищенність. Наша мова – це про теперішнє, у якому ми захищаємо свою незалежність та свободу. Це також про майбутнє. Це мова наших предків, наших дітей та онуків. Мова вільних людей!

Дата Дня української мови та писемності, 9 листопада, припадає на православне свято – День вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці починається письмова українська мова.

Протягом століть українська мова, так само як і її носії – український народ, зазнавала суттєвих утисків та заборон з боку різних держав. Однак незважаючи на це, з кожним роком вона розквітає: носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах та спонукає до її вжитку в мовленні. І сьогодні українською мовою розмовляють понад 45 мільйонів людей.

Щороку, починаючи з 2000 року, у прямому ефірі «Українського радіо» транслюють «Диктант національної єдності», який є своєрідним символом єдності українців. Усі охочі в Україні та світі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту, щоб перевірити своє знання української мови та навіть отримати призи.

Учні груп 3, 10, 18, 6, 24, 17, 19 та 31 та викладачі й майстри Вінницького міжрегіонального вищого професійного училища вже традиційно цьогоріч долучилися до написання радіодиктанту національної єдності - 2022. Текст «Мій дім пис» режисера, членкиня Українського ПЕНу, читала диктант народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Текст диктанту відгукнувся кожному. Дехто з нас писав диктант в освітньому закладі, дехто вдома, а дехто — за тисячі кілометрів від дому та в іншому часовому поясі, дехто — у своєму часовому домі, проте всі ми були разом, об'єднані спільною метою – відчути єднання однодумців!

Українська мова сьогодні — це не лише засіб спілкування, а й позиція та кордон. Сьогодні на українській мові спілкується добро, яке спиняє криваву імперську машину.

Ми добре знаємо ціну нашої мови, ціну можливості вільно обирати українську - мовою спілкування. І ми ніколи не забудемо тих, хто цю ціну сплачує.

Українська – це мова сміливості, мова свободи, мова вільної та незалежної нації!