Природа України – багата та різноманітна. Завдяки географічному положенню та кліматичним умовам у нас є просторі степи й густі ліси, лагідні моря й величні гори, бурхливі річки та спокійні озера, на просторах країни ростуть тисячі видів рослин та водиться величезна кількість тварин. Повний дозрілий колос пшениці символізує багатство та родючість, він важкий і хилиться до самої землі, ніби дякуючи за силу, якою вона його наповнила. Україна за світовими стандартами — країна не дуже велика. Але, на мою думку, її можна порівняти з безцінним діамантом в оточенні земель інших країн. Діамантом, який передали нам пращури і який ми повинні залишити після себе наступним поколінням.

В Україні 20 тис. родовищ і 117 видів корисних копалин з яких 8700 мають промислове значення.  Найбільше економічне значення мають  кам'яне вугілля, нафта і газ, залізні і марганцеві руди, кам'яна і калійна солі, нерудні будівельні матеріали, мінеральні води. Їхні родовища розташовані в різних геологічних регіонах України. За розвіданими запасами  деяких корисних копалин Україна випереджала  РФ,  США,  Велику Британію,  Францію, ФРН, Канаду та ін. Зокрема, за запасами й видобутком залізних, марганцевих, титано-цирконієвих руд, багатьох видів неметалічної сировини Україна посідає провідне місце серед країн пострадянського простору, Європи й світу. Наша держава є лідером з експорту багатьох видів продукції. Це металопродукція, аграрна, залізнорудна сировина тощо. За останні роки Україна посіла 1 місце в Європі та 2 місце у світі (зі 123 країн) за обсягами експортованої органічної продукції до ЄС, піднявшись на дві сходинки порівняно з попереднім роком.

Ми бачимо, наскільки маючи найбагатший природній потенціал , наша країна зростає у економічному розвитку. Так, у 2002р. було розроблено проект Концепції збалансованого розвитку України, що орієнтований на 4 вектора: вектор розвитку, вектор безпеки, вектор відповідальності та вектор гордості. Саме вектор гордості має забезпечити взаємну повагу та толерантність у суспільстві, гордість за власну державу, її   історію, культуру, науку, спорт. Події сьогодення нашої держави, ще раз довели про повну реалізацію саме четвертого вектора. Про незламність та єдність нашого народу за свободу та мирне небо над головою.

Викладач географії Довгань І.І.