В Інтернеті всього три біди: дурні, віруси і спам

Інтернет-технології стали звичною частиною життя дітей і молоді. Сучасна людина взаємодіє з ІТ-пристроями постійно – на навчанні, роботі, дома, у машині, кав’ярні й навіть у трамваї чи парку Використання всесвітньої мережі та нових технологій сьогодні супроводжується низьким рівнем культури безпеки, збільшенням онлайн користувачів і залежністю від цифрової інфраструктури, поширенням небажаного контенту, розвитком кібер-шахрайства, витоками інформації, втратою даних, несанкціонованим доступом до інформації. З розширенням можливостей в онлайні зростають і ризики. Що може статися в реальному житті через безтурботну віртуальну поведінку? Чи знаємо ми про це?

Саме з метою вдосконалення інформаційної обізнаності, прищеплення учням любові до обраної професії, розвитку професійних знань, вмінь і навиків у сфері інформаційної безпеки, залучення якнайбільшої кількості учнів до позаурочної роботи, пов’язаної з інформаційними технологіями, з 15.11.2021 р. по 26.11.2021 р. були проведені заходи в рамках декади МК «Спеціальних інформаційних дисциплін» на тему: «Інформаційна безпека» під гаслом «У безпеці повинен бути зацікавлений кожен!».
Протягом декади кожен мав можливість ознайомитись із основними проблемами інформаційної безпеки та підвищити рівень власної інформаційної обізнаності.

Життя кожного з нас можна уявити, як гру з нескінченною боротьбою, вирішенням проблем та завдань заради досягнення заповітних цілей. Тому, у рамках декади були проведені різні цікаві ігри, вікторини, конкурси фоторобіт, виховні заходи, всеукраїнські онлайн олімпіади та конкурси, участь у яких взяли здобувачі освіти, що навчаються за різними професіями. Отож, відмітимо найкмітливіших, найактивніших та найнаполегливіших.

У рамках декади відбувся традиційний конкурс фоторобіт «Світ через об’єктив». Для участі у конкурсі приймалися креативні авторські фотороботи.

Допускалася будь-яка графічна обробка власних фото, крім використання готових шаблонів. До участі були запрошені всі бажаючі. Протягом декади була можливість переглядати роботи учасників у групі Facebook «ВМВПУ фотоконкурс» та в Instagram vmvpu_foto_contest. Журі конкурсу, серед яких графічний дизайнер Стець О.А. та фотограф Стець Є.А. обрали найкращих у п’яти номінаціях.
У номінації «Чарівність природи»
1 місце Нагірна Дар‘я, 17 гр.
1 місце Килимчук Ольга, 17 гр.
2 місце Сніцар Тетяна, 22 гр.
2 місце Джуган Артемій, 45 гр.
3 місце Семикрас Олександр, 7 гр.
3 місце Чемес Олександра, 17 гр.
3 місце Баран Оксана, 33 гр.
У номінації «Моменти життя»
1 місце Сніцар Тетяна, 22 гр.
2 місце Джуган Артемій, 45 гр.
2 місце Килимчук Ольга, 17 гр.
3 місце Гут Тетяна, 33 гр.
3 місце Ситник Дар‘я, 3 гр.
У номінації «Портрет»
1 місце Нагірна Дар‘я, 17 гр.
2 місце Надкернична Софія, 16 гр.
2 місце Гуцько Андрій, 13 гр.
3 місце Сніцар Тетяна, 22 гр.
3 місце Килимчук Ольга, 17 гр.
У номінації «Анімалістичний стиль»
1 місце Сніцар Тетяна, 17 гр.
2 місце Надкернична Софія, 16 гр.
2 місце Килимчук Ольга, 17 гр.
3 місце Білаш Артем, 46 гр. 3 місце Хоца Яна, 29 гр.
У номінації «Міський пейзаж»
1 місце Килимчук Ольга, 17 гр.
2 місце Чемес Олександра, 17 гр.
3 місце Вєтріла Кристина , 16 гр.
У номінації «Пейзаж»
1 місце Полторак Владислав, 7 гр.
2 місце Фіглярський Ілля, 7 гр.
3 місце Семикрас Олександр, 7 гр.

Переможці конкурсу були нагороджені дипломами та сертифікатами учасника. З метою підтримати усіх, хто цікавиться інформаційними технологіями та прагне вдосконалити навички медіаграмотності й критичного мислення, за сприяння викладачів Тетяни Чорби, Людмили Мельнічук, Олександра Бури, Тетяни Нагірної, Тамари Черниш та Ірини Ластівки, було організовано участь здобувачів освіти груп 10, 16, 3, 45, 12, 7, 26, 24, 6 ДПТНЗ «Вінницьке МВПУ» у Всеукраїнському онлайн конкурсі «#StopFake».
Завдання конкурсу покликані навчити учнів розрізняти фейки та інші підступні види інформаційних повідомлень в інтернеті, а також — дізнатися цікаві факти про інформаційне суспільство та передумови його появи.
Отож ділимося результатами:
Диплом 1 ступеня: Саула Е., Пересунько Д., Функнер А., Надкернична С. (група 16), Маркевич В., Крапівін Р., Бортник Д., Гаджук О. (група 10), Грищук В. (група 3), Коновалова В, Колісник А., Галайчук М., Залісна Я., Джерело А., Калічева К. (група 12), Мартинюк М., Сивак А., Шевчук Є. (група 7), Череватов Н. (група 24), Швайдак Ю., Бажанов В. (група 6) 

Диплом 2 ступеня: Прокопенко Д., Шевченко А., Шаміна А., Гаврилова О, Бойко І. (група 16), Новицький Н., Білоконний О. (група 10), Маковій К., Жук К. (група 3), Вовненко А. (група 45), Бурлака Д., Вітвіцька А. (група 12), Волинчук В., Валюк Д., Семикрас О. (група 7), Шепенюк В., Попов М., Келячус Д., Мартинюк О., Злотник Б. (група 6). 

Диплом 3 ступеня: Філіпенко А., Сидорченко Г., Вечерко Б., Гринишина А., Лялюк Д., Вєтріла К. (група 16), Московчук В., Садовий В., Січкар Д., Мазур В., Саула М., Нікітюк В., Петелько Д., Домченко Є., Ворончук Л., Бурдейний О. (група 10), Теплицьки В., Ситник Д., Остроус Н., Парарнюк А., Заброцька В., Дядюк Р., Алтапова В., Банделюк Д. (група 3), Джуган А., Аркуша Б., Біланчук Є. (група 45), Назімко О., Кватернюк Я., Черниш Б. (група 12), Семенюк О., Костюк Д., Коцюба Ю. (група 7), Кучеренко К., Гвоздецька Л., Кисельова А. (група 26), Гуцол О., Маринець М., Лісовий В., Фалалєєв В., Коломієць О., Покришка Д. (група 6) 

Викладачем Бурою О.М. було проведено турнір з інтелектуальної ІТ-гри Alias серед збірних команд учнів 2 курсу. Аліас (Alias) – популярна командна гра сучасної молоді. Для перемоги треба максимально швидко пояснити своїй команді зазначені слова без використання однокореневих. Чим більше слів вгадано – тим швидше команда просувається до перемоги.
Лідерами стали:
● Команда «Світлячок», І місце
● Команда «Капітошка», ІІ місце
● Команда «Іскра», ІІІ місце

Варто відзначити цікавий конкурс-гру (із використанням онлайн сервісу Classtime) «INFOQUEST» для учнів групи №12, який підготувала та провела викладач Щербанюк Л.О.

Переможцями стали:
● 1 місце - Колісник А.;
● 2 місце - Дмитрук Є.;
● 3 місце - Коновалова В.

Цікавим та неординарним виявився цьогоріч веб-квест «Як не стати овочем у соцмережах?». Здобувачі освіти виконали пізнавальні та пошукові завдання. І отримали не лише знання з інфограмотності для себе, а й дізналися багато нового для своєї родини та близьких щодо інфогігієни у соціальних мережах. Навчились розрізняти фейки, маніпуляції, вони тепер добре розуміють на яких сайтах можна брати інформацію, а де сайти-смітярки.

Вітаємо переможців:

● І місце - Залізний Олег, 44 гр.
● ІІ місце - Лановенко Андрій, 13 гр.
● ІІІ місце - Гвоздецька Любов, 26 гр.
У рамках декади була проведена он-лайн олімпіада «Ерудит». Учні відповідали на питання різної складності. До участі були запрошені здобувачі
освіти чотирьох груп другого курсу. Найбільшу кількість балів набрали: Джерело Анастасія (12 гр.) та Попов Максим (6 гр.).

В рамках декади здобувачі освіти мали змогу перевірити рівень володіння знаннями з кібербезпеки пройшовши онлайн вікторину “Кібербезпека”.
В результаті, серед 60 учасників, переможцями стали:
● 1 місце - Гаврилова Олександра (16 гр.);
● 2 місце - Гринишина Анастасія, Саула Елеонора (16 гр.), Петелько Дмитро, Білоконний Олександр (10 гр.);
● 3 місце - Надкернична Софія (16 гр.) та Волошко Олександр, Маркевич Владислав, Крапівін Ростислав (10 гр.).

Для здобувачів освіти груп №41 та 18, що навчаються за професією “Кухар.Кондитер” було проведено онлайн ІТ-гру «Кава Online». В запеклій онлайн боротьбі перемогу здобули:
● 1 місце - Десик Н. (41 гр.);
● 2 місце - Бозняк К (41 гр.) та Довгань А. (18 гр.);
● 3 місце - Красовський Д. (41 гр.).

Протягом декади було проведено ряд виховних заходів у групах 16 та 10 із використанням інформаційних технологій під загальною тематикою «#STOP_SEXтинг», а також онлайн-тренінг «Безпека в інтернеті» для групи №3.

Сучасне життя навряд чи можна уявити без мережевих технологій. У майбутньому нас чекає щось нове і несподіване. А тому заходи, проведені в межах декади, якщо навіть не дають можливості бігти «попереду потягу», то, принаймні, сприяють активним крокам «у ногу з часом».

Щиро вітаємо переможців та всіх учасників конкурсів та заходів!

Викладачі:
Людмила Мельнічук,
Тетяна Чорба