9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови.

Зазвичай, у цей день в освітніх закладах проводяться різноманітні заходи, присвячені темі писемності та грамотності. З нагоди цього свята відбувається Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Цю унікальну акцію започатковано у 2000-му році.

На жаль, цього року учні ДПТЗ «Вінницьке міжрегіональне вище училище» не мали змоги сісти за парти і у звичний спосіб долучитися до всеукраїнської акції, оскільки освітній процес у закладі відбувається дистанційно. Проте залишатися осторонь ніхто не планував. Так, викладачем Ластівкою І.В. була організована онлайн-зустріч з учнями груп 6, 10, 33 та 18, де у дружньому колі відбулося обговорення традиційної щорічної загальнонаціональної акції, присвяченої українській мові. Було акцентовано, що вищезгаданий захід не має на меті перевірки грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідний флешмоб-акція єднання навколо рідної мови.

Уже не перший  рік цей захід  збирає тисячі українців, які прагнуть продемонструвати любов  та пошану до рідної мови. Радіодиктант-2021 під назвою «Слідом за пам’яттю», який написав і надиктував відомий письменник Юрій Андрухович, писали близько 100 учнів освітнього закладу. Долучилися до загальнонаціональної акції, присвяченій українській мові, представники виховного відділу ВМВПУ: Біла Л.О, Січкоріз Н.П., Лазнюк В.М., Чорна О.М., а також викладачі української мови та літератури Нагірна Т.В. та Вижга М.В..

Щиро вітаємо всіх зі святом української писемності та мови!
Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, − у нашому серці, і починається вона з кожного з нас!

Ластівка Ірина, викладач української мови та літератури