“Я на гору круту крем’яную
Буду камінь важкий підіймать.
І, несучи вагу ту страшную,
Буду пісню веселу співать”

Ці поетичні рядки – не просто метафора, а пронизлива сповідь, непорушне кредо короткого, але яскравого, мов зірковий спалах, життя видатної української письменниці Лариси Петрівни Косач-Квітки – Лесі Українки.
У рамках відзначення 150-річчя від дня народження «співачки досвітніх вогнів» у ДПТНЗ «Вінницьке МВПУ» відбулися інформаційно-просвітницькі заходи. Так, 24 лютого 2021 року викладач Микола Вижга провів літературну вікторину «Ніжна жінка, тендітна душа – це України рідна дочка».
Під час заходу учні переглянули відео-альбоми життєвого шляху видатної постаті української культури та прослухали рядки з її віршів, які стали життєвим кредо для багатьох українців.
Змагання складалися з 4 конкурсів, протягом яких здобувачі освіти продемонстрували свої знання про видатну доньку Прометея, її життєвий і творчий шлях. Конкурси включали питаннях по основних біографічних датах поетеси, близьких їй людей, уривках з творів. Даний захід надав змогу розширити знання про життя і творчість Лесі Українки, осмислити філософію та поетику душі письменниці. У вікторині виграла дружба,
залишились гарні спогади та нові знання.
Про таких людей важко сказати «була…». Лесин дух завжди присутній поруч з нами в оспіваній нею рідній Україні.