Декілька слів для батьків…

Уже четвертий місяць в нашій країні оголошено карантин у зв’язку з поширення інфекції COVID-19 серед мешканців країни.

Окрім загальновідомих правил дотримання особистої гігієни варто зважати на психологічний стан кожного з членів родини. «Тривале перебування в «замкнутому просторі» для багатьох сучасних сімей стає важким, можливо навіть «нестерпним», – саме такий висновок можна зробити,  прослухавши розповіді батьків і дітей, які вже пробули в самоізоляції певний час. На період карантину батьки стають для дітей і вчителями,  і вихователями,  і друзями,  і лікарями, і психологами інколи також. Тому найголовніше запитання, яке зараз турбує кожного – як поєднати в собі ці ролі і в той же час не втратити себе та знайти час для себе?

На жаль, а чи на щастя під час карантину «оголюються» всі наші проблеми взаємин. Раніше можна було «втекти на роботу» чи «відправити на навчання», зараз тікати нікуди, оскільки ми в чотирьох стінах. Проте це найкращий час для того, щоб вирішити проблеми, які виникають у стосунках з власними дітьми. Зараз найкращий час поговорити з донькою про те, що її турбує, дати пораду сину в його проблемах, порадіти, похвалити своїх дітей.

Насправді багато батьків задаються питанням – як не втратити контроль над дітьми в цей період? Насправді відповідь дуже і дуже проста – дітям не потрібен «контроль»,  вони від природи хочуть бути хорошими для батьків. Якщо ж у сім’ї має місце «небажана поведінка» дитини, то це говорить тільки про втрачений батьківський авторитет, про напружені взаємини, чи про те, що дитина, на жаль, не відчуває турботи та безумовної любові від батьків.

Контроль має бути лише за дотриманням режиму дня, і обов’язково підкріплений власним прикладом. Кожен підліток із задоволенням віджиматиметься навипередки з татом чи присідатиме з мамою.

Творчість – ще один спосіб цікаво провести час з сім’єю. Спільна творча справа добре впливає на емоційний стан у сім’ї, налагоджує відносини. Паралельно можна обговорити питання, що турбують дитину, це може бути як теперішня ситуація у світі чи країні, так і певні переживання особистого характеру.

Цікавим заняття для підлітків може бути ведення особистого щоденника, до того ж це сприятиме розвитку пам’яті, вмінню чітко і змістовно висловлюватися та рефлексувати.

Як альтернатива «корисним» заняттям під час карантину може виступати спільний перегляд сімейних телепередач чи фільмів для усієї родини. До речі, це може стати гарною сімейною традицією. Між іншим, зараз є можливість започаткувати інші сімейні традиції.

Хочеться сказати ще декілька слів про те чого не бажано робити батькам. Перше, і напевно, найголовніше – не потрібно різко починати виховувати або перевиховувати власних дітей. Це лише погіршить стосунки в сім’ї, особливо з підлітками. Не варто примушувати «використовувати весь час з користю» (бути цілий день вдома – це не відпочинок)

Більше спілкуйтеся, цікаво проводьте час разом і будьте здорові!