24 листопада о 16.00  ЗАПАЛИ СВІЧКУ ПАМ’ЯТІ

 

Ти кажеш, не було голодомору?

Чому ж тоді, як був і урожай,

Усе суціль викачували з двору,

Греби, нічого людям не лишай!

 

Голодомо́р 1932—1933 років — акт геноциду українського народу, організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932–1933 роках шляхом створення штучного масового голоду, що призвів до смерті від голоду 3,941 млн безпосередньо та склав 6,122 млн втрат ненародженими людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці.

Навесні 1933 року помирало щохвилини 17 українців, щогодини – 1000, щодоби – 2500. (Джерело: vlasno.info)

Ми просто зобов'язані назавжди увічнити у своїй пам'яті тих, хто став безневинною жертвою голодомору. Ми повинні донести до світу, що штучні голодомори радянської епохи були нашим українським Голокостом.

23 листопада 2018 року до вшанування жертв голодомору у стінах ДПТНЗ «Вінницького МВПУ» викладачами Мельнічук Л.В, Чорбою Т. О. Гладкою Л.І. та Бурою О.М. був проведений позаурочний захід «Криваве клеймо – 33» для груп першого курсу. Під час заходу були використані історичні факти, відеодобірку, лунали вірші.

Четверта субота листопада в Україні визнана Днем пам'яті жертв голодоморів. Меморіальні заходи проводяться як в Україні, так і поза її межами. Щорічно, в цей день проводиться всеукраїнська акція «Запали свічку». Тож кожен з нас може зaпaлити свою свічку тa долучитися до зaгaльноукрaїнської aкції 24 листопада о 16.00.

 

 

Викладачі: Гладка Л.І., Мельнічук Л.В., Чорба Т.О.