Рідна мова чиста, як роса

Без мови немає нації

Т.Г. Шевченко

Нещодавно з учнями групи №6 ми відвідали літературну світлицю “Рідна мова чиста, як роса”, присвячену Дню рідної мови.

Захід проходив  у закладі культури ВМЦБС “Бібліотека-філія №8”.  На нього працівники бібліотеки запросили письменника Михайла Пащенка та викладача Вінницької музичної школи №2 Світлану Живочевську, вихованці якої Інна Ратушнюк та Софія Старенко виконали українські пісні.

Віра Лєбєдєва — ведуча заходу “Рідна мова чиста, як роса” – розповіла про етапи становлення та утвердження рідної мови на нашій землі. Провела цікаву вікторину з української мови, в якій наші вихованці взяли активну участь.

Рідна мова проросла у свідомість народних мас  завдяки письменникам. Їхня творчість завжди була низькооплачуваною, а лікарі душ людських тягар  просвіти власного народу змушені були нести  у маси власним коштом. Письменників вбивали і саджали у тюрми, “дорога у Сибір встелена кістками правдолюбців”, як процитувала письменника Михайла Пащенка ведуча.

Їхня альтруїстична праця  виховала не одне покоління. Сьогодні більшість населення України розмовляє рідною мовою. Проте видання книги — така ж  нелегка справа, як і декілька століть тому.  Автор більш ніж двадцяти дослідницьких літературних полотен Михайло Пащенко розповів про те, що написав книгу об'ємом у 500 сторінок під назвою “Легенди Вінниці”, яка й досі не побачила світ через нестачу коштів. Автор змушений просити у високопосадовців грошей на її видавництво. Цей факт, звичайно, не залишив байдужими наших вихованців.

Організатори заходу подякували візитерам за активність і вміння себе гарно вести.

Наостанок учнівській увазі бібліотекарі  запропонували переглянути виставку під назвою “Без мови нації немає”.

Н.І. Андрійчук, бібліотекар

фото І.О. Пугач, майстер виробничого навчання