Людина цінна лише тим, що залишає після себе. Олександра Бурбело прожила надто коротке життя. Проте усім нам залишила своє палке, ніжне слово.

Її,  Олександру Бурбело, як виняток, посмертно прийняли до членів Національної Спілки письменників України.

Уперше в Україні за підтримки Національної Спілки письменників, місцевої влади   з грудня 2016 року засновано щорічну літературно-мистецьку премію журналу “Вінницький край” імені Олександри Бурбело “Струна на арфі України” та зорганізовано щорічний конкурс на кращу поетичну і прозову публікацію для творчої молоді віком до 16 років.

  20 листопада в рамках вечора пам'яті, присвяченого Олександрі Бурбело,  віншували нагородами понад двадцять молодих талановитих поетів  України.

Відвідали захід і учні нашого закладу. Для юної зміни — це гідний приклад. Молода талановита поетеса Олександра Бурбело за неповні 16 років написала десять книжок, які перекладені іноземними мовами, була неодноразовим переможцем літературних Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів, в її портфоліо більше п'ятдесяти грамот, дипломів, подяк та сертифікатів.

За поему “Іван Сірко”  учениця школи №26, Олександра Бурбело, виборола гран-прі.

Так, як вона любила життя, без краплі нарікань і скарг, цьому треба вчитися. Так,  як шанувала і пишалась своєю країною — у цьому величезна заслуга виховання її батьків, кандидатів технічних наук, які нині є волонтерами у зоні АТО та вчителів:

...Україна, неначе з раю

Для нас усіх дарована вона.

Такої, як вона, ніде немає...

- пише поетеса у вірші “Молитва за Україну”.

 Вона натхненно чекала змін на краще у власній країні. Сьогодні патріотизм комусь здається пафосом, комусь зайвим, а декому й незрозумілим. Однак, факт залишається фактом: патріотів у десятки та сотні разів менше, ніж тих, хто щось конкретне робить для своєї країни.  Вона — писала. Посмертно видані книги “Золота росинка”, “Перемога над Синіми водами”, яка отримала відзнаку “Козацької балачки”. На вірші молодої поетеси написана музика Сергієм Брайляном та Ігорем Шубертом.

Наскрізною ниткою через  поетичні твори Олександри Бурбело проходить образ Ассоль і “Пурпурові вітрила”. Та її заповітна мрія: щоб рідна земля пишалась плодами праці своїх людей, щоб її доля та краса не були понівечені.

Україно! Свята наша доле,

розквітай нам на щастя...

 Гарне починання, започатковане нашими небайдужими до творчої молоді письменниками, повинно жити у віках. Отож, у навчальній програмі з української літератури для 5-9 класів середньої школи по всій Україні вивчатимуть твори вічно молодої поетеси Олександри Бурбело.

                                                                          Наталія Андрійчук,

бібліотекар