Епідемія тютюнопаління охопила нашу державу, і Україна в Європі стала лідером за кількістю курців — більше 10 мільйонів. Палять більше     60 % чоловіків і 20 % жінок. Тютюнопаління є фактором ризику виникнення більше 40 захворювань і причиною 140 тисяч смертей українців.

Найчастіше палити починають у підлітковому віці. У цьому віці особистість ще інфантильна (незріла), світогляд нестійкий, а вплив ровесників підсилюється бажанням дорослості. Молоді люди не хочуть виглядати “маминими синочками” і важко переносять, коли їх не сприймають у колективі. А ще істотним фактором є вплив батьків, які палять.

Про необхідність боротьби з курінням говорять у всьому світі. Саме з метою боротьби з цією пагубною звичкою з учнями ДПТНЗ «Вінницького МВПУ» 18 травня 2017 року в рамках обласної молодіжної акції «Скажи наркотикам: Ні!», було проведено профілактичну роботу приурочену даній темі, а саме акція «Зміни цигарку на цукерку».  

Учням було запропоновано обміняти  цукерки на цигарки, які потім були утилізовані. Протягом акції проводилась інформаційна робота по профілактиці поширення наркоманії в учнівському середовищі. 

   В рамках вищезазначеної обласної молодіжної акції протягом тижня було проведено конкурс буклетів: «Ми проти нацвая», книжково – ілюстративна виставка, анкетування та виховні години на тему: «Я обираю здоровий спосіб життя».