Душа тисячоліть шукає себе в слові

Мово рідна, зоре моя світанкова,

Волелюбна колиско козацького роду,

Могутня і щира пісня калинова,

Вічний та безцінний скарб народу...  

                                               Н.П. Жила

1 березня в бібліотеці нашого закладу було проведено літературно-мистецький вернісаж  «Душа тисячоліть шукає себе в слові».

 Окрасою заходу були тематичні виставки «Мова – мудрість віків і пам’ять тисячоліть» та «Тисячолітній голос предків».

Під часу заходу використовувались відео роботи бібліотекаря Наталії Іванівни Андрійчук : «День писемності та української мови», «Тернистий шлях української мови в ХХ ст.» та «День рідної  мови».

Учні читали вірші про рідну мову, як відомих українських письменників, так і творчих особистостей нашого закладу : викладача української мови та літератури Світлани Павлівни Мазуренко та завідуючої бібліотекою Наталії  Петрівни Жили.

Особливо хочеться відзначити старанність, креативність та вміння вжитися у роль учасників заходу. Сподобався присутнім виступ Ярослава Мальцева, учня групи №29, у ролі Літописця, який цитував безцінне джерело та найдавнішу пам’ятку нашої літератури «Повість врем’янних літ».

Читці: Руслана Цимбал і Тетяна Жила, учні групи №10, та Ілля Лежепеков, учень групи №45,  донесли до присутніх архівні відомості про  тернистий шлях української мови з найдавніших часів і до теперішнього часу.  Тетяна Петлівнича, учениця групи №29, читаючи «Молитву про рідну мову» вразила своєю артистичністю та вмінням передати емоції. Для декого участь у вернісажі стала дебютом, як наприклад, для Щупарчук Христини, учениці групи №29.  Яскравими та змістовними були презентації : «Мова- коштовний скарб народу» та «Моя ти, земле калинова» , створені Віктором Рябоконем та Юрієм Любчаком, учнями групи №44.

Мелодійну українську мову неможливо уявити без рідної пісні. Зачарувала слухачів відома пісня «Україно!» у виконанні Наталії Піддубної, учениці групи №29.  

Без мови – немає нації. Кожен з нас повинен усвідомлювати значущість Міжнародного дня рідної мови, який ми святкуємо всього лиш 17 рік поспіль, з ініціативи ЮНЕСКО.

 Сьогодні розмовляють нашою мовою  46 мільйонів людей в усьому світі. Наразі словники рідної мови вміщують 135 тисяч слів. Їх ми маємо завдяки подвижникам української мови та літератури, які не змовчали в найстрашніші часи нашої історії.

Наша рідна українська мова – це наш дух, наша пісня, якій світ дав найвищу оцінку.

Бібліотекарі : Наталія Петрівна Жила та Наталія Іванівна Андрійчук.