Питання економії ресурсів з кожним роком стають все більш актуальними. Зовсім недавно сама думка про безкоштовну електроенергію здавалася фантастичною. Однак технології не стоять на місці, і альтернативна енергетика завойовує все більше прихильників. Зростає число людей, які користуються новітніми розробками, що дозволяють знайти автономність без втрати комфорту. Сонячні батареї є дійсно ефективним джерелом електроенергії у відповідних умовах.

У 2016 році ДПТНЗ «Вінницьке МВПУ» взяло участь у гранті обласної програми «Розвитку інформаційних, телекомунікаційних та інноваційних технологій в закладах освіти Вінницької області.» Економія енергії в навчальному закладі важлива з екологічної точки зору і є вигідною економічно. Тому були чітко визначені пріоритети і напрямок роботи. Проект на тему: “Навчально-консалтинговий центр енергозбереження професійно-технічного навчального закладу” посів перше місце. Кошти, в розмірі 40000 грн., були витрачені на придбання сонячних панелей та обладнання, що забезпечує накопичення, подачу і перетворення електроенергії.

Реалізувавши даний проект ми не тільки забезпечили безкоштовною, безперебійною електроенергією серверну навчального закладу, що підтримує роботу внутрішньої мережі закладу, а також роздачу Інтернет більше ніж на 300 одиниць комп’ютерної техніки та всім бажаючим підключитися до мережі WIFI. Ми також дали можливість учням самим на практиці бачити переваги та перспективи впровадження даних систем. Уже сьогодні маємо нові плани впровадження енергозберігаючих технологій і вирішення внутрішніх потреб саме завдяки сонячній енергії.

 

Заступник директора з ІТ  Воронюк О.М.