Терміном «інклюзія» на сьогодні вже нікого не здивуєш. Про безбар’єрність говорять політики та мас-медіа, активно впроваджують «рівні можливості для всіх» у медичні та освітні заклади. Проблемою людей з інвалідністю почали перейматися не так давно, проте не лише за кордоном, але й в Україні багато проектів уже реалізовуються на подолання фізичних бар’єрів та ламання стереотипів. Ми живемо у час, коли, на жаль, з різних причин збільшується кількість людей з інвалідністю, та ми робимо все, щоб усі послуги були для них доступними.

У Вінницькому міжрегіональному вищому професійному училищі на сьогодні навчається близько 50 осіб, серед яких – інваліди дитинства та III-ї групи з різними нозологіями, такими як повна та часткова втрата слуху, ДЦП та інші захворювання опорно-рухового апарату. Для учнів, що відносяться до останньої категорії, в училищі створено відповідні умови – побудовано пандус та облаштовано кімнату гігієни на першому поверсі навчального корпусу.

Учням з проблемами слуху ВМВПУ надає освітні послуги з 2007 року. Для них створена окрема група, в якій крім висококваліфікованих викладачів вищої категорії, на усіх уроках працює перекладач жестової мови, виділено спеціально оснащений комп’ютеризований кабінет з доступом до мережі Internet та Wi-Fi. Усім учням освітні послуги надаються на загальних умовах, проте навчанню та вихованню вищезазначених категорій учнів приділяється значна увага. Нечуючі учні беруть активну участь у всіх заходах, які відбуваються у ВМВПУ та поза ним: у спортивних змаганнях, творчих конкурсах, на святкових заходах училища та міста.

На базі ВМВПУ протягом останніх 4-ьох років працює телепресцентр «Молодіжний вісник», де учні з інвалідністю також можуть проявити свої таланти та здібності. Діти з проблемами слуху долучаються до новин, спецвипусків та фільмів. Ними цікавляться і поза межами навчального закладу. Нещодавно на вінницькому телеканалі «Доба» вийшов у світ фільм із влучною назвою «Тиша», за участі наших нечуючих учнів та випускників, який набирає все більшого розголосу.

Пропонуємо переглянути відео, створені незалежно телеканалом «Доба» та телепресцентром «Молодіжний вісник» за наступними посиланнями:

  1. «Глухий кут» http://vmvpu.vn.ua/video/Глухий-кут.html
  2. «Бути європейцем» https://www.youtube.com/watch?v=vD_wMWc5RYE
  3. Новорічний спецвипуск http://vmvpu.vn.ua/video/З-Новим-2016им-Роком!.html
  4. «Тиша»  https://www.youtube.com/watch?v=D1o-_AKT8JY

Колодкіна І.О., перекладач жестової мови ВМВПУ