Веселий ярмарок химерний, —
Шумить, регоче, заграє…

В.Малишко

Скарбом нашого народу, «віковічними устоями нації» називають традиції, звичаї та обряди. Вони об’єднують минуле й майбутнє народу, старші й молодші покоління, інтегрують людей у високорозвинену сучасну націю. Це своєрідна пам’ять нації, що втілює в собі найкращі досягнення в моральному, трудовому й естетичному житті. Прилучаючись до народних традицій, пізнаючи народні звичаї і обряди, молоде покоління вбирає в себе філософський, психологічний, ідейно-моральний і естетичний досвід минулих поколінь. У нього формуються національна свідомість, любов до Батьківщини. Виховані в такий спосіб юнаки й дівчата мають повернути народ до власних витоків становлення патріотизму, започаткувати й розвивати нові традиції та звичаї в конкретно-історичних обставинах суверенної України.

Гарною традицією в нашому навчальному закладі стало  ярмаркування як відродження традицій минулого і як одна із форм благодійно-фестивального руху. До нього залучають  усіх учнів, працівників училища, а також  батьків.

 Щороку 14 жовтня на свято Покрови на території училища  проходить справжній великий український ярмарок, якого учні чекають з великим нетерпінням і до якого готуються з надзвичайним натхненням.

Мета дійства – зануритись у вир давньої української традиції. Учні отримують можливість створювати найрізноманітніші вироби, проявляти свій хист і здібності. Це також веселе, змістовне дозвілля в стилі давніх українських традицій, де можна розважитись: розповісти дотепні жарти, потанцювати, поспівати, взяти участь у конкурсах і забавах, а також скуштувати справжніх українських страв – від козацького духмяного кулешу до запашної випічки. Дух українства пронизує це дійство: лунають народні пісні, вражають завзяттям українські танці, милують око різнобарвні вишиванки.

Свято Покрови Богородиці має важливе історичне значення, бо 14 жовтня вважається не тільки Днем українського козацтва, а й днем, коли Президент України Петро Порошенко підписав  указ про встановлення 14 жовтня Дня Захисника Вітчизни. З давніх часів козаки під покровительством Богородиці захищали українську землю, здобували перемогу. У цей складний час кожен українець прагне доторкнутись до глибинних джерел народних звичаїв, які є самобутніми й неповторними. Це є своєрідним проявом патріотизму, активної життєвої позиції й відчуття національної приналежності. Тому кращі традиції українського ярмаркування в поєднанні з високими духовними й культурними надбаннями  нашого народу сприяють формуванню відчуття національної самосвідомості й гідності. Проведення таких свят об’єднує щирих українців, формує світогляд молоді, спонукає достукатись до серця кожного з нас із закликом бути милосердними та творити добро.

Хочемо зазначити, що кожен наш ярмарок є благодійним. Зароблені кошти, як правило, спрямовуються на допомогу дітям з малозабезпечених родин.

Цього року також традиційно відбувся ярмарок «Щедра і гостинна наша Україна».

Складовою проведення ярмарку є українська народна кухня. Це така ж культурна спадщина, як мова, література, мистецтво... Це національний здобуток, яким можна і варто пишатися, який не слід забувати. Українська кухня створювалась протягом багатьох століть, тому вона в певній мірі відображає не тільки історичний розвиток народу, але і його звичаї, традиції, культуру і, як одна з ознак національної культури, має свої особливі таємниці, свої особливі страви, до приготування яких залучалися і учні нашого закладу. У центрі свята були найголовніші страви української кухні – борщ, пампушки, сало.

Свято надало можливість кожному ще раз зануритись у колорит народних звичаїв і традицій. 

Програма  передбачала виставку-продаж сільськогосподарської продукції,  майстер-класи народних ремесел, виступи художніх колективів училища та міста, цікаві конкурси та розваги, розіграш лотереї «Небайдужі серця», виставку-конкурс «Дари Поділля», а  від майбутніх кухарів - дегустацію страв польової кухні: кулешу, шашлику, юшки з риби, вареників, печеної картоплі.

На ярмарку не було місця суму, кожна складова створювала  свій неповторний настрій, який дуже швидко передавався усім учасникам події. Саме тут можна  було з головою поринути в українську культуру, відчути багатство українського народу, зрости духовно, отримати безліч вражень та умінь. А ще кожен мав змогу стати учасником одного з численних конкурсів.

То ж у подальшому просимо всіх залучатись до нашого святкового дійства, аби відчути колорит українських звичаїв та традицій, які переповнюють серця добром, милосердям, відчуттям того, що ми -  єдина нація, єдиний народ вільної незалежної України.