Відповідно до листа  Вінницького державного центру естетичного виховання та за погодженням Департаменту освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації, 10 березня у актовій залі училища з учнями ІІ курсу організація «Джерело надії» в рамках реалізації проекту «Підвищення обізнаності вразливих дітей та молоді щодо безпечної міграції та працевлаштування» продемонструвала документальний фільм MTVEXIT «Життя на продаж».  Ця стрічка про долю трьох українців, що потрапили в рабство. Марина їде до Москви, щоб працювати швачкою, але її примушують займатися проституцією. Оксану замість безпечної роботи на ринку примушують працювати по 18 годин на день на нелегальному виробництві. Олег розраховував на зарплату в тисячу доларів, а став рабом на будівництві.

Всі три історії - дуже характерні для трудових мігрантів родом з України. За час незалежності країни 120 тисяч українців були продані, стали об'єктами сексуальної або трудової експлуатації. І якщо комусь здається, що ця проблема залишилася в минулому, десь у лихих 90-х, то офіційна статистика засмутить. За словами представника Міністерства внутрішніх справ Івана Башти, тільки за минулий рік в Україні виявлено 103 жертви торгівлі людьми, причому 67 з них були жінками, а четверо - дітьми. Фільм покликаний попередити українців про ризики торгівлі людьми.

Після перегляду фільму була проведена інформаційно-просвітницька робота щодо безпечної міграції із залученням експертів з міграційним досвідом. Також відбувся активний діалог з учнями. Експерти задавали питання щодо міграції, учні відповідали, за що отримували невеличкі сувеніри. П’ять найактивніших студентів були запрошені для участі у тренінгу для тренерів за методикою «Рівний рівному».

 

Культорганізатор

Гладка К.І.