У четвер, 30 жовтня, у Вінницькому міжрегіональному вищому професійному училищі відбувся круглий стіл на тему: «Шлях до успіху: проблеми працевлаштування та молодіжне безробіття». Участь у засіданні брали заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Лівобережного центру зайнятості Шевчук Л.Л., заступник директора з навчальної роботи Корженко С.Г., викладач правознавства Бережок С.М.  та викладач ТПР Вижга М.В., а також учні групи № 17 і № 6.

Мета круглого столу - надання інформації учням училища щодо права на трудову зайнятість та особливості працевлаштування в сучасних умовах.

Учасники засідання ознайомились із проблемами працевлаштування молоді, зокрема, в період економічної кризи, обговорили механізми їх подолання. Під час «круглого столу» йшлося про те, що суспільство несе значну втрату у зв'язку з неповним використанням трудового потенціалу молодих людей. А це збільшує соціальну напругу, погіршує криміногенну ситуацію, веде до масового виїзду молоді за кордон у пошуках роботи та пристойного заробітку. На сьогодні майже 35% безробітних Вінницької області - молоді люди віком до 35 років, рівень безробіття серед молоді є значно вищий, ніж серед інших вікових категорій. Соціальне значення працевлаштування молоді ставить проблему молодіжного безробіття на одне з перших місць у державній молодіжній політиці.

Круглий стіл щодо проблем працевлаштування молодих фахівців  став дуже цікавою та корисною подією в житті учнів. Проведення засідання "круглого столу" позитивно вплинуло на відношення учнів до процесу працевлаштування та ще раз підкреслило важливість рівня їхньої навчальної успішності під час прийняття на роботу. Враження від круглого столу залишились позитивними, бо всі доповідачі були щирими в своїх цікавих розповідях, ділились власним досвідом, а всі учні отримали багато корисних практичних порад.

Про проблеми та перспективи працевлаштування молоді на ринку праці в Україні, про місце та роль державної служби зайнятості у працевлаштуванні незайнятого населення розповіла Лариса Леонідівна Шевчук. А Микола Васильович Вижга спробував вивести особисту формулу успіху для кожного з присутніх молодих людей і довів, що всі проблеми вирішуються, якщо любиш обрану професію і почуваєшся щасливим і корисним суспільству. Світлана Михайлівна Бережок висвітлила правові аспекти питання працевлаштування молоді. Вона роз’яснила, щоб не бути ошуканим нечесним роботодавцем, потрібно знати свої права та обов’язки, які зафіксовані в Конституції України та у Кодексі законів про працю. Світлана Гаврилівна Корженко дала слушні та практичні поради, як правильно поводитись під час співбесіди, як уникати некоректних запитань та вміти давати на них відповіді, як сподобатись роботодавцю і як правильно написати резюме, щоб зацікавити роботодавця, при цьому навела досвід японців.

Отже, «круглий стіл» - це ще один із способів діалогу з учнями. Адже нашому сучасному поколінню, яке зростає в інформаційному суспільстві, як це не парадоксально, важко розібратися і зорієнтуватися у потоках різноманітної інформації, тому саме такі заходи, які з різних боків висвітлюють проблему, допомагають молодим людям сформувати свою думку і скласти свій алгоритм, який дасть їм реальну можливість досягти успіху і бути щасливими.

Вижга М.В.