Головна функція професійно-технічної освіти – підготовка висококваліфікованих фахівців, соціально адаптованих, здатних задовольнити вимоги економічних структур на ринку праці. Зростання попиту на робітників високої кваліфікації і компетенції стає глобальним та вимагає постійних пошуків ефективних методів їхньої професійної підготовки.

Щоб іти в ногу з сучасним виробництвом, готувати конкурентоспроможних кваліфікованих робітників, які б відповідали вимогам роботодавців, могли швидко адаптуватись в умовах підприємства, необхідно максимально наблизити навчально-виробничий процес до сфери їх майбутньої трудової діяльності, враховуючи передовий вітчизняний та закордонний досвід. 

Активна участь системи професійно-технічної освіти у реалізації міжнародних проектів із реформування освіти в Україні сприяє поступовому входженню в європейський освітній простір.

Не залишається осторонь цього процесу і ДПТНЗ «Вінницьке міжрегіональне вище професійне училище», яке розпочало співпрацю з Фондом німецької економіки з міжнародного співробітництва SES.

SES – це некомерційна організація, що надає компаніям, підприємствам чи навчальним закладам експертну допомогу в тій чи іншій галузі. Її метою є підвищення кваліфікації робітників, навчання новим методам роботи, обмін досвідом заради поширення професійного підходу до справи, що дає можливість підвищити якість навчання засобами професійного інструктажу старшим експертом, а також покращити знання і навички педагогів–наставників.

Співпраця училища з SES проходила за наступними напрямками:

  • Основи (теорія) молекулярної кухні;
  • Сучасні методи сервірування;
  • Організація виробничих процесів із застосуванням новітніх технологій;
  • Оформлення кондитерських виробів і випічки.

Саме для реалізації роботи за цих напрямками з 26 квітня  по 17 травня 2014 року ВМВПУ відвідав гість із Німеччини Карл-Хайнц Вестенхофер. Пан Карл-Хайнц має п’ятдесятилітній кухарський досвід та є  старшим експертом SES.

Отож, три насичені працею та навчанням тижні виявились цікавими як для учнів, так і для викладачів та майстрів виробничого навчання. На заваді не стали ані свята, ані практика, ані мовний бар’єр. Одна справа – теорія і практика окремо, а інша, коли це поєднується, та ще й із таким досвідом.

Заст. директора з ВР

Л.О. Біла