Рекомендації

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом по ДПТНЗ «Вінницьке МВПУ»

№____ від __________

 

 

Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у гуртожитку ДПТНЗ «Вінницьке МВПУ» на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)

Ці Тимчасові рекомендації розроблені відповідно до постанови Головного державного санітарного лікаря України № 48 від 04.08.2020 р. для мешканців та працівників гуртожитку та повинні враховуватися усіма учасниками освітнього процесу з метою запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

1. Фельдшер та черговий вахтер мають проводити щоденний температурний скринінг безконтактним методом усім мешканцям та працівникам гуртожитку перед початком робочої зміни, зазначаючи визначену температуру в Журналі обліку температури тіла працівників.

1.1. Працівники, в яких при проведенні скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,20С або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання своїх посадових обов’язків.

1.2. У разі виявлення температури тіла понад 37,20С у осіб, які мешкають у гуртожитку, такі особи підлягають ізоляції в ізоляторі гуртожитку до отримання консультації фельдшера училища.

2. У вестибюлі гуртожитку та на кожному поверсі мають бути розміщені інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19).

2.1. У вестибюлі гуртожитку необхідно організувати місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активнодіючої речовини понад 60% для ізопропілового спирту та понад 70% для етилового спирту. Розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка, вказівник).

3. Перебування в приміщеннях загального користування або користування (поза кімнатами) дозволяється лише у респіраторі або захисній масці (у тому числі, виготовленій самостійно), так, щоб були прикриті ніс та

рот, із обов’язковим дотриманням маскового режиму згідно із графіком (додаток 1).

3.1. У місцях потенційного скупчення осіб, які мешкають у гуртожитку, нанести відповідне тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менше 1,5 метра.

3.2. На робочому місці чергового (вахтера) гуртожитку, охоронця встановити захисний екран (окуляри).

4. Завідувач господарством та завідуюча гуртожитком мають забезпечувати:

- наявність щонайменше п’ятиденного запасу засобів індивідуального захисту та їх використання працівниками гуртожитку (респіратори або медичні маски, в тому числі саморобні, захисні рукавички);

- постійну наявність рідкого мила, антисептичних та паперових рушників у санвузлах загального користування;

- вологе прибирання місць скупчення проживаючих;

- дезінфекцію поверхонь, з якими контактують мешканці та відвідувачі, у всіх громадських та службових зонах (столи, стільці, ручки дверей, сходи, перила тощо) кожні 3-4 години, повторювати процедуру у будь-який час при забрудненні;

- централізований збір використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери, урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;

- розміщення додаткових контейнерів, урн для засобів індивідуального захисту, паперових серветок у місцях загального користування (сходи, коридори, кімнати гігієни, туалети, кухні).

5. Фельдшеру провести первинний інструктаж при роботі з дезінфікуючими засобами для запобігання коронавірусної інфекції.

 

6. Вихователям здійснювати контроль за використанням засобів індивідуального захисту мешканцями в місцях загального користування та при переміщенні гуртожитком і поза кімнатою.

7. Обмежити масові збори працівників та осіб, які мешкають у гуртожитку, в закритих приміщеннях.

8. Працівники зобов’язані:

- регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше одного разу на три години;

- утримуватися від контакту з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань;

- самоізолюватися у разі виникнення симптоми респіраторних захворювань.

9. При виявленні у осіб, які мешкають у гуртожитку, симптомів гострого респіраторного захворювання та/або підвищення температури тіла, черговий вахтер/керівництво групи/вихователь невідкладно повідомляють фельдшера медичного пункту для вживання невідкладних заходів щодо недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції хвороби (COVID – 19) у гуртожитку.

9.1. При появі симптомів респіраторного захворювання та/або підвищення температури у особи, що мешкає у гуртожитку, така особа підлягає ізоляції до отримання консультації медичного працівника.

9.2. За умови багатомісного розміщення, ізоляції підлягають усі особи, що спільно з нею мешкали.

9.3. Особи з підозрою на коронавірусну хворобу (COVID – 19) підлягають госпіталізації або самоізоляції відповідно до галузевих стандартів надання медичної допомоги.

9.4. Контактні особи підлягають самоізоляції відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 64: «Про встановлення карантину та запровадження поселених протиепідемічних

заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби (COVID – 19), спричиненої коронавірусом SARS-CoV.

9.5. Особам, що знаходяться на самоізоляції в приміщеннях гуртожитку, має бути забезпечене медичне спостереження, доставка харчових продуктів, медикаментів, засобів гігієни, особистих речей із дотриманням необхідних протиепідемічних заходів.

9.6. Особам, що заходяться на самоізоляції в приміщеннях гуртожитку, у разі необхідності має бути надана медична допомога відповідно до Стандартів надання медичної допомоги хворим на COVID – 19.

9.7. Доступ до гуртожитку має бути обмежений на вході/виході, який забезпечує доступ до місць самоізоляції осіб.

10. Територіальні органи Національної поліцї України або відповідні підрозділи Національної гвардії України після одержання інформації щодо встановлення режиму самоізоляції в гуртожитку невідкладно вживають заходи щодо контролю за дотриманням режиму самоізоляції шляхом забезпечення, за потреби, чергування біля місць масової самоізоляції осіб, для оперативного реагування на випадки порушення умов самоізоляції, встановлення тимчасових пунктів базування.

11. Адміністрація повинна організовувати і забезпечувати супровід осіб, що мешкають у гуртожитку та перебувають у самоізоляції, шляхом надання допомоги у доставці продуктів харчування, засобів гігієни, лікарських засобів та медичних виробів.