ІНСТРУКЦІЯ

Затверджено наказом №204/04-02

від 20.08.2020р.

 

ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ЩОДО ДОТРИМАННЯ КАРАНТИННИХ ВИМОГ ПРИ

(COVID – 19) №___

 

1. Загальні положення

1. Дія даної інструкції поширюється на всі підрозділи училища.

Вірус SARS-CoV-2 (збудник COVID-19) передається від людини до людини краплинним та контактним шляхами. Тобто через дрібні часточки, які виділяються з носа або рота хворого на COVID-19 під час кашлю або чхання. Ці краплі розповсюджуються на відстань близько метру від хворого і можуть потрапляти на слизові оболонки очей, носа та рота іншої людини, яка знаходиться поруч. Також краплі, що містять вірус забруднюють предмети і поверхні. Інші люди можуть інфікуватися через дотик до таких предметів або поверхонь, а потім — до очей, носа чи рота.

Вірус не передається повітряним шляхом. Це означає, що він не здатен переноситись потоками повітря на великі відстані від хворої людини.

2. Один із найбільш ефективних способів захиститися і запобігти поширенню інфекції – фізичне дистанціювання та щоденна гігієна. А саме:

- безконтактне привітання;

- гігієна рук;

- дотримання респіраторної гігієни і етикету кашлю;

- дистанція не менше півтора метри від інших людей у публічних місцях;

- самоізоляція у разі появи респіраторних симптомів. Потрібно ізолюватися від тих, з ким проживаєте, настільки, наскільки це можливо. Особливо, якщо серед них є люди похилого віку.

 

2.Вимоги безпеки до початку роботи

 

1. Перед початком робочого дня пройти термометрію (температурний скринінг) при вході до закладу.

Працівники із ознаками гострого респіраторного захворювання або підвищеною температурою тіла понад 37.2 С не допускаються на робоче місце.

2. Перед початком роботи оглянути робоче місце, прибрати зайві речі, які не потрібні під час навчання. За необхідності, обробити дезинфікуючими засобами.

3. Усі робочі поверхні (наприклад, столи, телефони, клавіатури, вимикачі тощо), ручки дверей, вікон тощо потрібно регулярно протирати дезінфікуючим засобом, тому що забруднення на поверхнях, яких торкаються співробітники, є одним із основних джерел поширення інфекції.

 

3. Вимоги безпеки під час роботи

 

1. Частіше провітрювати приміщення не менш, як 10 хв. Доступ чистого повітря на робочому місці перешкоджає розповсюдженню вірусів.

2. Протягом дня необхідно дотримуватися правил знезараження рук:

- перед початком роботи та після кожного кроку;

- після відвідування санвузла (обов’язкова обробка дезінфікуючим засобом); - після чхання, сякання, кашлю, витирання очей, зачесування;

- у будь-яких інших випадках контакту в процесі роботи з предметами, які можуть забруднити (контамінувати) руки.

· Для гігієнічного знезараження рук необхiдно нанести мінімум 3 мл. антисептика на сухі долоні, активно втирати протягом 30 секунд.

· Мити руки з милом слiд протягом 30-40 секунд. Якщо на поверхні рук є вірус, миття рук або їх обробка спиртовмісним розчином вб’є його.

· Обробка рук антисептиком проводиться методом втирання протягом 30 секунд (для ефективної обробки використовувати антисептичні засоби із загальним вмістом спирту не менше 60%).

3. Поза межами навчальної аудиторії перебувати в засобах індивідуального захисту (маска, рукавички тощо).

4. Пiд час навчальних занять, на перервах та в громадських місцях носіть маску або респіратор.

Перед тим, як одягати маску, вимийте руки з милом або обробіть їх антисептичним засобом.

Одягніть маску так, щоб вона закривала рот і ніс без проміжків між обличчям і маскою.

Не торкайтеся маски під час використання, в разі дотику, обробіть руки спиртовмісним розчином або вимийте їх з милом.

Кожнi 3 години замінюйте маску на нову, не використовуйте одноразової маски повторно.

Безпечно знімайте маску, торкаючись її тільки ззаду (не торкайтеся передньої частини маски).

Використану маску відразу викиньте у спецiальний контейнер для смiття.

 

5. Дотримуйтесь дистанції. Триматись від людей на відстані мінімум 1 метра, особливо, якщо у них кашель, нежить, підвищена температура. Кашляючи або чхаючи, людина, яка хворіє на респіраторну інфекцію, поширює навколо себе дрібні краплі, що містять вірус. Якщо ви перебуваєте занадто близько до такої людини, то можете заразитися при вдихання повітря.

6. По можливості не чіпайте руками очі, ніс, рот. Торкаючись руками очей, носа або рота, можна перенести вірус з поверхні рук до організму.

7. Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни. При кашлі або чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя. Використану серветку відразу викидайте у контейнер для сміття. Це дозволяє запобігти поширенню вірусів. Якщо при кашлі або чханні прикривати ніс або рот рукою, мікроби можуть потрапити на ваші руки, потім на предмети або людей, яких ви торкаєтесь.

8. Уникайте контактів з потенційно зараженими відходами або рідинами тваринного походження.

9. Не вживайте в їжу сирі продукти тваринного походження (м'ясо, птицю, рибу, яйця) або ті продукти, які не пройшли належну термічну обробку.

 

4. Дії під час виявлення підозри на захворювання працівником

 

1. При виявленні симптомів респіраторних захворювань (підвищеній температурі понад 37.2 С, почервонінні очей, сиплості голосу, появі кашлю, нежитю або ускладненні дихання) під час роботи працівник негайно відсторонюється від роботи.

2. Про підозри на симптоми захворювання повідомити медпрацівника закладу, адміністрацію навчального закладу. За можливості, він/вона самостійно повертається додому та негайно звертається за медичною допомогою. За тяжкого стану, на працівника одягається медична маска й він/вона направляється в ізоляційну кімнату, де чекає на прибуття швидкої медичної допомоги.

3. Після вилучення особи з симптомами інфекційного захворювання в тих приміщеннях, де перебувала така особа, проводиться провітрювання поза графіком та дезінфекція висококонтактних поверхонь. У випадку підтвердження в учня або працівника закладу COVID-19, проводиться визначення кола контактних осіб та маршруту пересування хворого. Усі контактні особи відправляється на самоізоляцію під медичний нагляд

відповідних структур на 14 днів з дня останнього контакту з особою, в якої підтверджений випадок COVID-19.

4. Якщо працівник відчув зазначені симптоми поза межами освітнього закладу, залишається на самоізоляції, повідомивши свого безпосереднього керівника та звертаючись за медичною допомогою.

5. Варто пройти лабораторне дослідження, якщо ви мали контакт з людиною хворою на COVID – 19.

6. При виявленні симптомів захворювання, а також при підтвердженні захворювання надайте детальну інформацію про контактування з іншими особами, про місця перебування та про маршрут пересування протягом попередніх 10-14 днів задля запобігання розповсюдженню хвороби.

7. Критерії, за якими людина може вважатися контактною:

- особа проживає в одному домі з хворим на COVID-19;

- особа мала прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання);

- особа мала контакт із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 та не використовувала засоби індивідуального захисту;

- особа контактувала із хворим на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше та не використовувала засоби індивідуального захисту;

- контакт у транспорті в межах двох сидінь з хворим на COVID-19 (супутники подорожі).

 

 

 

 

Розроблено:

Інженер з охорони праці В.А. Свіргун